WINA Z ODMIANY BLAUBURGER
Blauburger to szczep winogron, który jest krzyżówką pomiędzy odmianami Blauer Portugieser oraz Blaufränkisch - utworzony w 1923 roku przez dr Fritza Zweigelta w LFZ w Klosterneuburgu (Austria). Nie pomylcie go jednak z Blauerburgunderem (Pinot Noir) - są to dwie różne odmiany!
Cechą charakterystyczną dla tej odmiany jest głęboki, ciemny kolor wytwarzanego z niej wina, który sprawia, że Blauburger jest chętnie wykorzystywany do tworzenia kupaży z winami o jasnoczerwonej barwie. Jako wino jednoodmianowe również sprawdza się bardzo dobrze - zwłaszcza, gdy jest uprawiane w odpowiedniej winnicy i ilość owoców jest ograniczona. Blauburger nie jest odmianą wymagającą - świetnie radzi sobie w chłodnych klimatach. W stworzeniu tego szczepu winogron chodziło o to, aby móc wyhodować czerwoną odmianę, która da radę dojrzewać w klimacie, w którym zwykle radzą sobie tylko odmiany białe. Obecnie uprawiany jest głównie w Austrii, Czechach oraz na Węgrzech.
Aromaty Blauburgera nie są bardzo intensywne, jest winem o średniej budowie, ale za to bardzo przyjemnym w odbiorze - taniny są delikatne, a smak łagodny i owocowy - jest bardzo aksamitne i harmonijne. Jest to idealne wino dla tych, którzy nie przepadają za mocno aromatycznymi i cięższymi winami jak np. Malbec czy Primitivo. Blauburger to wino bardzo nautralne smakowo, a aromaty jakie w nim znajdziemy to przede wszystkim delikatne jagody, czarny bez, wiśnie oraz czarna porzeczka.
U nas w ofercie znajdziecie bardzo przyjemnego Blauburgera z winnicy Eichler: