Producent
Rodzaj / Kolor
Szczep / Grona
Alkohol
Charakter
Kształt butelki
Rodzaj zamknięcia
Rodzaj upraw
Pojemność
Region winiarski
Klasyfikacja VDP
Klasyfikacja wg miejsca zbioru
Klasyfikacja jakościowa
Regiony lokalne
Regiony winiarskie AUSTRII
Region winiarski Hiszpanii
Dojrzewanie
Klasyfikacja pochodzenia
Dostępność
Cena
-
od
do
Wina różowe – rosé, rosado, rosato – jak to jest zrobione?
Wina różowe powstają podobnie do win czerwonych czyli z winogron czarnych np. Pinot Noir, Syrah, Grenache, Primitivo. Zgniecione grona wraz ze skórkami są poddawane maceracji krótki czas, tylko tyle aby puściły nieco barwnika. Wino rose może przyjmować barwę od blado pomarańczowego poprzez odcienie różu, aż do prawie purpurowego. Mieszanie białego i czerwonego wina jest procesem rzadkim i potępianym w większości regionów winiarskich, a we Francji jest prawnie zakazane. Wina różowe w charakterze podobne są do win białych – są lekkie i orzeźwiające. Mają wyczuwalne nuty czerwonych owoców: czereśni, truskawki, poziomki czy maliny. Rose w lecie cudownie gasi pragnienie, zwłaszcza podane z lodem czy w formie szprycera.
Jak podawać? Schłodzone do temperatury 10-12oC
W czym podawać? W kieliszkach do wina białego lub czerwonego, ważne, aby średnica kieliszka delikatnie zwężała się ku górze.
Do czego pasuje wino różowe? Świetne jako aperitif ale również do przekąsek, sałatek, owoców morza, drobiu oraz do deserów.
29,00 zł
55,00 zł
55,00 zł
57,00 zł
54,00 zł
Różowe... delikatna czerwień, przebłyski słońca w jasnej butelce... przeróżne odcienie, smaki i aromaty... Wina różowe zdobywają świat uwalniając aromaty, złożoność, paletę smaków win czerwonych, bo powstają z Pinot Noir, Primitivo, Cabernet Sauvignon czy Cabernet Franc... osiągając lekkość, świeżość win białych. Powstają, gdy skórka tych czarnych w końcu winogron jest krócej w kontakcie z miąższem, a co za tym idzie oddaje również mniej charakterystycznych tanin. To dlatego wina różowe zachowując najlepsze nuty smakowe i zapachowe win czerwonych, są tak lekkie i radosne. Część win różowych powstaje w wyniku kupażu (mieszania) winogron... koniecznie czarnych, różnych odmian lub w procesie zwanym saignée. Jakościowe wina różowe nie powstają natomiast na pewno w wyniku mieszania wina białego i czerwonego.
Szukając wina różowego szukajcie rosé (ang/niem/port), rosado (hiszp.) lub rosato (wł.), co już pokazuje jak bardzo ich produkcja staje się popularna.