WINA NA WIOSNĘ
Kiedy na zewnątrz robi się ciepło i słonecznie znacznie mocniej ciągnie nas do win białych i różowych, dlaczego się tak dzieje? Wiosna to świeżość roślin, soczystość owoców, upajające zapachy kwiatów w ogrodzie. Wiosną nie potrzebujemy już tak mocno czuć ciepła drewna ani rozgrzewających przypraw i pieczonych owoców. Kiedy robi się ciepło chętniej sięgamy po wina białe, wina różowe oraz lekkie wina czerwone – te bardziej owocowe, bez aromatów pochodzących od leżakowania w beczkach.
SAUVIGNON BLANC
Jak smakuje Sauvignon Blanc? Jest świeże, soczyste i orzeźwiające. W tym winie znajdziemy aromaty tropikalnych owoców, głównie liczi, melona, marakui, grejpfruta, trawę cytrynową, agrest, czasami nuty mineralne i ziołowe. Sauvignon Blanc to wino o wysokiej kwasowości i niskiej zawartości cukrów resztkowych, dlatego jest wspaniałym orzeźwieniem na cieplejsze dni.
Wina Sauvignon Blanc w naszej ofercie >>
RIESLING
Jak smakuje Riesling? Wino jest świeże, soczyste i orzeźwiające. W młodych rieslingach znajdziemy więcej nut owocowych - jabłek, cytrusów, gruszek oraz moreli, natomiast w dojrzałych winach mogą pojawiać się aromaty „naftowe” i oleiste. Dzięki wspaniałej równowadze między słodyczą i zdecydowaną kwasowością jest to wino wszechstronne, a dzięki bogatej palecie aromatów możemy je parować również z kuchnią wschodnią np. azjatycką. Grona ze szczepu Riesling bardzo często są używane do produkcji win musujących.
Wina Riesling w naszej ofercie >>
GRAUBURGUNDER (PINOT GRIS)
Ten szczep wiele ma imion – to m.in. Pinot Gris we Francji, Pinot Grigio we Włoszech, Grauburgunder w Niemczech, Ruländer w Austrii. Jak smakuje Pinot Grigio? Jest to wino lekkie w smaku, świeże, o delikatne kwiatowo-owocowych aromatach. Nie jest to wino stworzone do leżakowania w beczkach, więc najlepiej jest je pić świeże (do 2 lat) i nieco schłodzone.
Wina Pinot Grigio w naszej ofercie >>
CHARDONNAY
Chyba najpopularniejsza odmiana białej winorośli na świecie – wykorzystywana do produkcji bardzo wielu przeróżnych win. Jak smakuje Chardonnay? Jest świeże, o mniejszej kwasowości niż Riesling i Sauvignon Blanc, ale nadal o wyraźnym owocowym aromacie. W zależności od regionu, w którym ten szczep rośnie może nabierać aromatów jabłkowych i cytrusowych, czasami tropikalnych jak ananas i mango, a czasami po leżakowaniu w dębowych beczkach będzie bardzo waniliowe i maślane. Chardonnay jest bardzo chętnie wykorzystywane przez winiarzy do produkcji win musujących.
Wina Chardonnay w naszej ofercie >>
ROSÉ
Rosé to poniekąd lżejsza wersja win czerwonych. Jak smakuje Rosé, czyli wino różowe? Ma aromaty mocno owocowe, ale zupełnie inne niż występują w winach białych – tu odnajdziemy owoce takie jak: truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie. Rosé to wina bardzo przyjemne do picia wiosną - nie przytłaczają taninami, ani nie odpychają nadmierną kwasowością. Wspaniale komponują się zarówno z daniami mięsnymi jak i warzywnymi, czy też solo.
PORTUGIESER
Jak smakuje Portugieser? Jest to jasne, lekkie wino czerwone, bardzo owocowe i rześkie. Posiada zwykle niższą zawartość alkoholu niż inne wina czerwone. Jego taniny są łagodne, więc idealnie nadaje się jako wino do picia wiosną – jest winem bardzo „przyjaznym” w odbiorze. Możemy podawać je zarówno do pieczonych warzyw z grilla jak i dań mięsnych.
Wina Portugieser w naszej ofercie >>
GEWÜRZTRAMINER
Jak smakuje Gewürztraminer? Jest to wino mocno aromatyczne i bogate. Gewürztraminer to nuty kwiatowe - pachnie i smakuje jak wiosenny ogród. Zwykle pojawiają się w nim aromaty róży, liczi, owoców tropikalnych. Od wytrawnych po słodkie – z tego szczepu produkowane są wina o różnym stopniu słodyczy. Fantastycznie poradzi sobie jako dodatek do dań kuchni wschodniej – tajskiej lub indyjskiej.
Wina Gewürztraminer w naszej ofercie >>
GELBER MUSKATELLER (MUSCAT)
Gelber Muskateller to nie zwykły Muskat, a jego najszlachetniejsza odmiana - Muscat Blanc à Petits Grains. Jak smakuje Gelber Muskateller? Jest to wino o dobrze zrównoważonej kwasowości, przyjemnie owocowe i świeże, a jednak z odrobiną słodyczy na finiszu. W tej odmianie znajdziemy aromaty białych kwiatów, gruszki, brzoskwini, czarnego bzu, czasami przypraw takich jak gałka muszkatołowa.
Wina Gelber Muskateller w naszej ofercie >>
VERDEJO
Jak smakuje Verdejo? Jest to wino świeże, soczyste, orzeźwiające o zdecydowanej kwasowości. Znajdziemy w nim aromaty owoców tropikalnych, cytrusów, nuty trawiaste, czasami z lekką ziołową goryczką na finiszu. Verdejo to wspaniałe wino do świeżych wiosennych sałatek, owoców morza oraz serów.
Wina Verdejo w naszej ofercie >>
SCHEUREBE
Mało znana w naszym kraju odmiana winorośli o jasnej skórce, która jest uważana za jeden z najlepszych nowych szczepów niemieckich. Jej charakter sprawia, że powstają z niej zwykle wina słodkie lub półsłodkie. Jak smakuje Scheurebe? Daje aromaty dojrzałej gruszki, brzoskwini grejpfruta oraz co rzadziej spotykamy w winach białych - czarnej porzeczki. W bardziej dojrzałych winach Scheurebe znajdziemy również wyraźne aromaty wanilii.
Wina Scheurebe w naszej ofercie >>
SPÄTBURGUNDER (PINOT NOIR)
Kolejna odmiana winorośli o wielu imionach – dla Niemców jest to Spätburgunder, dla Włochów Pinot Nero, dla Austriaków Blauer Burgunder, ale możecie go kojarzyć pod nazwą Pinot Noir – jak nazywa się dla większej części świata. Wina ze szczepu Pinot Noir potrafią zwykle zadowolić podniebienia nawet bardzo wymagających smakoszy. Daje lekkie wina czerwone lub różowe, o owocowych aromatach, choć jeśli wino wytłoczy się zaraz po zbiorach można zrobić z niego Blanc de Noir, czyli białe wino z ciemnych winogron. Jak smakuje Pinot Noir? Jest to wino o niskiej kwasowości. Znajdziemy w nim delikatne aromaty malin, wiśni, owoców leśnych, żurawiny, jak również fiołków, migdałów, czasami lukrecji, karmelu czy tytoniu.
Wina Pinot Noir w naszej ofercie >>
LEKKIE WINA MUSUJĄCE
Orzeźwiające i lekkie wina musujące o wspaniałych owocowych aromatach. Są świeże i rześkie - dobre jako aperitif oraz jako dodatek do jedzenia. Odnajdziemy w nich często aromaty owoców tropikalnych takich jak ananas, mango, liczi oraz mocne cytrusy. Na wiosnę szczególnie polecamy perliste Secco, które zapewnia delikatne mrowienie swoimi bąbelkami i kończy odrobiną naturalnej słodyczy.
Wina Secco w naszej ofercie >>
NASZE WINNE CIEKAWOSTKI
Auxerrois
Bogate, wytrawne, wielowarstwowe białe wino tradycyjnej odmiany Auxerrois, która jest idealna do produkcji win jakościowych z uwagi na swoje bogactwo i głębię aromatów. Jak smakuje Auxerrois z winnicy Dr Josef Köhr? Dzięki specjalnej selekcji plonów oraz dojrzewaniu w beczce, wino to daje na podniebieniu niezwykłe aromaty dojrzałej pigwy i gruszki, z nutami orzecha włoskiego i karmelu.
Lady G białe wino z Bordeaux
Wspaniałe i wyjątkowe białe wino z Bordeaux, które słynie - a jakże - z win czerwonych. Jak smakuje Lady G by Jean Guyon? Jest to wino świeże, rześkie i bardzo aromatyczne. Dominują w nim nuty cytrusowe. Idealnie nadaje się do picia wiosną i latem – było nieoczywistym i zdecydowanym faworytem naszej ostatniej, francuskiej degustacji.
Mamma Mia
To cuvée z białych szczepów winogron: Riesling, Rivaner oraz Sauvignon Blanc. Jak smakuje Mamma Mia z winnicy Dr Josef Köhr? Jest to wino kwiatowo-owocowe, o zdecydowanej przewadze owoców tropikalnych, lekkiej kwasowości i lekkim mrowieniu na finiszu.
Polecamy do poczytania także:
- Jak powstaje wino różowe? https://vinni.pl/czywiesz-11
- Co to jest Riesling? https://vinni.pl/czywiesz-12
- Wina różowe https://vinni.pl/na-rozowo
- Co to jest Spätburgunder? https://vinni.pl/czywiesz-25
- Z czym podawać białe wino? https://vinni.pl/czywiesz-21
- Co to jest Gewürztraminer? https://vinni.pl/czywiesz-27
- Wina musujące - jak i do czego je podawać? https://vinni.pl/wina-musujace-jak-podawac
- Wino na wieczór, wino do kolacji... https://vinni.pl/wino-na-wieczor-wino-do-kolacji
- Wino na prezent https://vinni.pl/wino-na-prezent-vinni