Blog kategorie
Blog chmura tagów
Wina musujące... jak i do czego je podawać? 0
Wina musujące... jak i do czego je podawać?

22 października będziemy obchodzili kolejne święto wina - tym razem to Austrian Sparkling Wine Day (Austrian Sekt Day), czyli coś dla miłośników bąbelków.

We wrześniu w naszej subskrypcji mogliście znaleźć właśnie austriackie Riesecco z winnicy Eichler Winzerhof - orzeźwiające, świeże musujące i lekko mineralne wino białe, które powstaje ze szczepu Riesling. Jak to jest w końcu z tym winem musującym? Najlepiej pić je jako aperitif i tylko na specjalne okazje?

 

Czy szampan i wino musujące to to samo?

Wyłącznie wina produkowane w Szampanii we Francji mogą nosić nazwę szampana, jednak w innych regionach świata również wytwarzane są wspaniałe wina musujące, które będą po prostu nosiły inne nazwy. Tak, szampan jest winem musującym, ale nie każde wino musujące jest szampanem - tak samo jak nie każde włoskie wino musujące to prosecco!

 

wina musujące - austriackie niemieckie - vinni.pl

  

Rodzaje win musujących

Zacznijmy może od początku – jakie rodzaje win musujących znajdziemy na półkach sklepowych? Przede wszystkim możemy je podzielić na wina robione metodą tradycyjną, metodą charmata oraz takie, którym „bąbelki” dodano sztucznie na sam koniec. Wina musujące wytwarzane są głównie w chłodniejszych regionach, dlatego możemy je znaleźć w bardzo wielu krajach na całym świecie. Jeśli chodzi o ilość bąbelków to znajdziemy wśród nich wina mocno musujące (spumante) oraz lekko musujące - perliste (frizzante).

METODA TRADYCYJNA polega na podwójnej fermentacji moszczu - najpierw w kadziach jako wino spokojne bez bąbelków, a później w butelkach z dodatkiem drożdży i cukru, w wyniku czego uwalnia się dwutlenek węgla i otrzymujemy mocniejszy alkohol oraz wino pięknie, naturalnie musujące. Proces wymaga wiele czasu, nawet do kilku lat, więc takie wina będą znacząco droższe.

METODA CHARMATA polega na fermentowaniu wina w kadziach już jako wina musującego – dlatego wina produkowane tą metodą są dużo tańsze oraz bardziej proste w smaku – nie potrzebują czasu i leżakowania w butelkach, więc od razu po przelaniu do butelek są gotowe do sprzedaży.

Od pewnego czasu bardzo popularne stały się również Pet-Nat’y, czyli wina produkowane metodą „pradawną” (méthode ancestrale). Ich nazwa pochodzi od francuskiego pétillant-naturel, co znaczy „naturalnie musujące”. Wyróżniać je będzie mętny osad, który jest zostawiany w winie i będzie spoczywał na dnie każdej butelki. Bąbelki powstają w nim w sposób naturalny, ponieważ do butelek rozlewane jest jeszcze w trakcie procesu fermentacji. Pet-Nat’y to wina bardzo ciekawe, świeże i pełne niespodzianek.

 

Popularne rodzaje win musujących

Francja: Szampan (Champagne), Crémant

Niemcy: Sekt, Secco, Crémant

Austria: Sekt

Hiszpania: Cava

Włochy: Prosecco, Franciacorta, Asti, Lambrusco

Świat: Pet-Nat

 

 VAUX wino musujące metoda tradycyjna - vinni.pl

 

Do jakich potraw pasuje wino musujące?

Odpowiedź jest prosta – wino musujące pasuje w zasadzie do każdej potrawy. Będzie to zarówno wspaniały, delikatny aperitif jak również idealne wino do obiadu np. do kurczaka lub pieczonych warzyw, serów twardych i miękkich, owoców morza, ryb - po prostu do wszystkiego! Szampan, Crémant, Sekt oraz Cava, czyli wina wytwarzane metodą tradycyjną sprawdzą się dobrze jako wykwintny dodatek do świątecznych potraw i na inne specjalne okazje lub solo – czasami poza owocowym, rześkim charakterem znajdziemy w nich aromaty migdałów, masła oraz tostów. Wina musujące jak np. prosecco czy asti są bardziej owocowe i lekkie, więc bez problemu będą się komponowały z większością potraw – od świeżej sałatki po dania mięsne, pieczone. Deser również wypada w tej parze znakomicie – lambrusco lub lekko słodkie secco idealnie podkreślą smak np. ciasta z kremem lub pavlovej z owocami.

Pamiętajmy również bardzo ważną zasadę serwowania bąbelków – wino musujące podajemy dobrze schłodzone, najlepiej do ok. 5 – 9 stopni Celsjusza.

 

prosecco - vinni.pl

 

Jak wybrać dobre wino musujące?

Dobre wino musujące nie musi być wcale drogie – wśród różnych rodzajów wina znajdziemy również dobre tanie wina musujące. Tak jak przy wyborze każdego innego wina kierujmy się przede wszystkim smakiem, czyli tym, czego oczekujemy od wina. Czy chcemy, aby było słodkie i owocowe, czy rześkie i lekkie, czy jednak chcemy znaleźć w nim elegancki, długi finisz ukryty za bąbelkami. Zawsze sprawdzajmy etykiety i producentów – jeśli wino ma być dobre, to raczej będzie pochodziło z mniejszej winnicy, a nie od masowego producenta, który skupuje winogrona z całego świata. Sprawdźmy na etykiecie, gdzie takie wino zostało zabutelkowane, bo skoro reklamuje się je jako wino włoskie, to czy aby na pewno chcemy, aby rozlewane było np. gdzieś w Polsce zamiast w winnicy pod czujnym okiem winiarza?

Dobre wino musujące może być również bezalkoholowe! Smaki i aromaty nie mają wiele wspólnego z alkoholem, a cudowne, jakościowe wino „bez procentów” może być również towarzyszem obiadów czy kolacji.

Polecamy Vaux Träublein 0% - Wino bezalkoholowe z aromatami czarnej porzeczki, otoczone zapachem zboża i nutami słodowymi. Orzeźwiająca kompozycja owoców, subtelnej świeżości, delikatnej kwasowości, elegancji i perlage. Jest to wino musujące wyprodukowane w tradycyjnym procesie klasycznej fermentacji w butelce (czyli tak samo jak francuski szampan). Oprócz tego jak fantastyczne jest w smaku - butelka prezentuje się przepięknie, więc może być bardzo ciekawym pomysłem na prezent.

 

VAUX Traublein wino musujące bezalkoholowe - vinni.pl

 

Dla przypomnienia, do poczytania:

 

WINA MUSUJĄCE W VINNI.PL >>

 

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Zlecam wysyłkę zamówienia) już od 149,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl