Jako kraj z ogromną powierzchnią i różnorodnością upraw, Hiszpania przez stosunkowo długi czas była niedoceniana w świecie koneserów win. Obecnie jednak trunki pochodzące z tego państwa wyłaniają się z cienia francuskich i włoskich wyrobów, by zaskakiwać swoją wybornością. Hiszpańskie wino to bowiem unikatowa propozycja pełna charakterystycznych aromatów kojarzonych z tym przepełnionym słońcem i radosną atmosferą krajem.

Hiszpania

  • nowość

Hiszpańskie czerwone wino - głębia smaku

Wspominając o charakterystyce czerwonego wina hiszpańskiego, należy koniecznie zaznaczyć, że nie jest ona uniwersalna dla wszystkich rodzajów. Każda odmiana trunku niesie ze sobą wyjątkowość regionu, z którego pochodzi. Jeśli chodzi o hiszpańskie czerwone wino, najpopularniejszym szczepem zdecydowanie będzie uprawiane w północnych i centralnych rejonach Tempranillo. Szczep ten wykorzystywany jest do produkcji pełnych, garbnikowych win o wysokiej kwasowości. Jeśli ktoś szuka gładkich propozycji o wyraźnie wyczuwalnym owocowym smaku z lekko pikantnym finiszem, jego uwaga powinna kierować się na produkty pochodzące z północnego wschodu. To właśnie tam uprawiana jest odmiana winorośli Garnacha, z której powstaje wino hiszpańskie czerwone wytrawne. Na południu natomiast można najczęściej znaleźć uprawy Monastrell, z której tworzone są odważne i intensywne w smaku trunki o głębokiej barwie.

Unikatowe białe wino hiszpańskie

Choć zdecydowanie największą sławą zostały okrzyknięte czerwone odmiany, kraj ten ma znacznie więcej do zaoferowania. Wytwarzane są tu także wyjątkowe w smaku białe i różowe propozycje, które powoli zyskują na popularności. Hiszpańscy winiarze łączą tradycję, pasję oraz kreatywność, tworząc niepowtarzalne trunki, które zaskakują unikatowością. Doskonałym przykładem jest Cava, czyli alternatywa dla popularnego szampana. To białe musujące wino hiszpańskie wytwarzane jest z mieszanki kilku szczepów za pomocą metody szampańskiej.

Hiszpańskie wino - z czym je podawać?

Z intensywnym, głębokim w smaku winem czerwonym wytrawnym hiszpańskim najlepiej łączyć się będą potrawy mięsne, takie jak wieprzowina, jagnięcina, wołowina, a także dania mięsne duszone, kaczka dziczyzna oraz różnego rodzaju gulasze. Natomiast lekkie i orzeźwiające białe odmiany powinno się podawać z delikatnymi daniami z owoców morza, słonymi lub pikantnymi potrawami, smażonym kurczakiem i przystawkami. Nieco niecodziennym, lecz zaskakująco dobrym połączeniem będzie także słynne hiszpańskie wino musujące Cava z frytkami czy chipsami ziemniaczanymi - idealne na eleganckie, aczkolwiek nieformalne spotkanie.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Zlecam wysyłkę zamówienia) już od 149,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl