Filtruj
Rodzaj / Kolor
Region winiarski
Klasyfikacja VDP
Klasyfikacja wg miejsca zbioru
Regiony lokalne
Regiony winiarskie AUSTRII
Lokalizacja w regionie
Klasyfikacja wg dojrzewanie

wino czerwone

WINO CZERWONE

Popularny Regent, Merlot czy Dunkelfelder, a może dobre, cieliste Tempranillo... delikatny Schwarz-Riesling (Pinot Meunier), a może urzekający słodyczą Cabernet Mitos... to wszystko w naszym sklepie wśród win czerwonych a wkrótce... Primitivo, Negroamaro!

Źródłem koloru wina jest przede wszystkim skórka... natomiast to czy to co zobaczymy w kieliszku to głęboka czerwień, rubin czy też może niemal czerń to już zależy od szczepu, miejsca (terroir) w którym rośnie winorośl klimatu, gleby i lokalnych warunków (na przykład nasłonecznienia) oraz od winiarza. Z czerwonych winogron można uzyskać również i białe wina, tzw blanc-de-noir ("białe z czarnego").  Kolor uwalniany jest podczas maceracji, tak więc od tego jak winiarz zadecyduje, jak długo skórka ma uwaliać swój kolor, taniny i aromaty zależy ostatecznie uzyskany efekt. (...)

wino czerwonePopularny Regent, Merlot czy Dunkelfelder, a może dobre, cieliste Tempranillo... delikatny Schwarz-Riesling (Pinot Meunier), a może urzekający słodyczą Cabernet Mitos... szczepów winorośli dających CZARNE winogrona, a więc i czerwone wino są dziesiątki (znanych) i kilkaset w sumie (mniej znanych), a więc zacznijmy choćby od tych znanych.

Niewątpliwie wśród czerwonych szczepów króluje Cabernet Sauvignon - urodzony we Francji, w regionie Bordeaux rozpowszechniony jest w całej Europie a i szeroko na całym świecie. Wśród tych najbardziej znanych znajdziemy na pewno francuskiego Merlot, Malbec, Syrah (znany jako Shiraz), Pinot Noir (znanego w niemczech jako Spätburgunder), hiszpańskie Tempranillo, hiszpańsko - francuskie - włoskie  Grenache/Garnacha czy może rodowite włoskie Sangiovese, Montepulciano czy tak kochane w Polsce Primitivo i Negroamaro.

Źródłem koloru wina jest przede wszystkim skórka... natomiast to czy to co zobaczymy w kieliszku to głęboka czerwień, rubin czy też może niemal czerń to już zależy od szczepu, miejsca (terroir) w którym rośnie winorośl, klimatu, gleby i lokalnych warunków (na przykład nasłonecznienia) oraz od winiarza. Z czerwonych winogron można uzyskać również i białe wina, tzw blanc-de-noir ("białe z czarnego").  Kolor uwalniany jest podczas maceracji, tak więc od tego jak winiarz zadecyduje, jak długo skórka ma uwaliać swój kolor, taniny i aromaty zależy ostatecznie uzyskany efekt. 

W winie czerwonym znajdziemy często aromaty czerwonych owoców - wiśni, truskawek, czarnej porzeczki, śliwki, żurawiny lub czarnych jagód (borówek), ale również szczególnie w przypadku win dojrzewających w beczkach z amerykańskiego dębu - poczujemy woń wanilii, cynamonu, przyjemny zapach świeżej wyprawionej skóry. Nie zdziwmy się, jeśli napotkamy również nuty takie jak pieczone pomidory, dżem jagodowy czy smaki mineralne. Czerwone winogrona przekazują do wina szczególnie chętnie specyfikę gleby - nawet mniej wytrawne podniebienie rozpozna nuty lessu (skała osadowa występująca w wielu krajach Europy.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Przesyłka kurierska) już od 150,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl