Filtruj
Klasyfikacja VDP
Klasyfikacja wg miejsca zbioru
Regiony lokalne
Regiony winiarskie AUSTRII
Regiony winiarskie Włoch
Region winiarski Hiszpanii
Dojrzewanie
Regiony winiarskie Franji
Cena
  • od
    do

WINO BIAŁE

...ma kolor słońca, trawy, pachnącego siana a czasem cytryny czy nawet limonki...tak więc wino białe jest....właśnie cytrynowe, słomkowe do niemal przeźroczystego. Najchętniej poszukiwane białe wina odmianowe zrobione są z takich winogron jak Riesling, Chardonnay, Pinot Gris (niemiecki Grauerburgunder) czy też Gewürztraminer. To klasyki które dają wspaniałe aromaty ziół, cytrusów (Graugerburgunder), świeżej pachnącej trawy (Pinot Blanc czyli Weissburgunder) a w podniebieniu znajdziemy przeróżne owoce tropikalne - mango, ananasy często orzechy (Muskat, Chardonnay), nuty jabłek, brzoskwini, melona czy gruszek...

 

 

Do czego pasują wina białe...czy też może co pasuje do wina białego? Tradycyjnie ryby i owoce morza, twarde sery, ale i wypijane "solo" w słońcu, na tarasie daje orzeźwienie i odpoczynek zarazem.

Z białych winogron powstają najbardziej znane wina musujące... niezależnie od kraju i nazwy....czy to szampan, czy cremant, secco, prosecco czy sekt...nadają się idealnie na spokojną degustację, elegancką kolację przy świecach i na szaloną imprezę z bąbelkami.

Zdecydowanie krajami win białych są kraje "dalekiej" winiarskiej północy i "dalekiego" winiarskiego południa. Winiarska północ to przede wszystkim Niemcy, Francja, Austria, Czechy...i Polska.

Wina białe

  • nowość

Czy białe wino jest białe...? Wino białe ma kolor słońca, trawy, pachnącego siana a czasem cytryny, czy nawet limonki...tak więc wino białe jest cytrynowe, przez słomkowy do niemal przeźroczystego.

Większość win białych powstaje z białych odmian winogron w tym tak dobrze w Polsce znanych i lubianych Rieslingów, Chardonnay, Pinot Gris czy Sauvinon Blanc, ale również są i takie które dzięki umiejętnościom winiarzy powstają z winogron czerwonych....to tak zwane "blanc-de-noir". Z białych winogron powstają również wina...pomarańczowe i nie chodzi o dodatek owocu, pomarańczy do wina a o sposób winifikacji...

Termin zbioru, proces winifikacji (szczególnie czas kontaktu ze skórkami winogron) ma szczególny wpływ na wino białe. Jednymi z najbardziej poszukiwanych przez smakoszy win białych są te powstające z winogron z późnego zbioru, kiedy to jagody winogron są nieco podsuszone przez jesienne słońce, mają w sobie dużo naturalnego cukru, mniej kwasowości i dużo esencji aromatów i smaków. To właśnie z nich powstają wina typu spätlese (niem.) czyli pozdní sběr (cz.), i dalej auslese (niem.) wybierane specjalnie winogrona lub Beerenauslese (niem.) kiedy to porażone szlachetną pleśnią Botrytis cinerea , podsuszone jagody są pojedynczo! zbierane w krzewów. Kolejny jest już eiswein...czyli wino lodowe. Zmrożone przez jesienne przymrozki, soczyste, cieliste i pełne słodyczy gromadzonej przez całe lato i jesień...

W wielości szczepów i odmian białych winogron można się pogubić... przecież od 2500 lat winiarze szukają tych najbardziej orzeźwiających, cytrusowych i radosnych jak na przykład Pinot Gris inaczej zwane Pinot Grigio czy Grauerburgunder (ten możecie już znaleźć w naszym sklepie), cieliste, orzechowo-cytrusowo-ananasowe Chardonnay czy też lekkie i rześkie Pino Blanc czyli niemiecki Weissburgunder.

Białe wino to w Europie zdecydowanie domena krajów "winiarskiej północy" czyli Niemiec, Austrii, Francji, Czech, Słowenii i... coraz bardziej Polski.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl