Filtruj
Rodzaj / Kolor
Region winiarski
Klasyfikacja VDP
Klasyfikacja wg miejsca zbioru
Regiony lokalne
Regiony winiarskie AUSTRII
Regiony winiarskie Włoch
Region winiarski Hiszpanii
Dojrzewanie

WINO BIAŁE

...ma kolor słońca, trawy, pachnącego siana a czasem cytryny czy nawet limonki...tak więc wino białe jest....właśnie cytrynowe, słomkowe do niemal przeźroczystego. Najchętniej poszukiwane białe wina odmianowe zrobione są z takich winogron jak Riesling, Chardonnay, Pinot Gris (niemiecki Grauerburgunder) czy też Gewürztraminer. To klasyki które dają wspaniałe aromaty ziół, cytrusów (Graugerburgunder), świeżej pachnącej trawy (Pinot Blanc czyli Weissburgunder) a w podniebieniu znajdziemy przeróżne owoce tropikalne - mango, ananasy często orzechy (Muskat, Chardonnay), nuty jabłek, brzoskwini, melona czy gruszek...

 

 

Do czego pasują wina białe...czy też może co pasuje do wina białego? Tradycyjnie ryby i owoce morza, twarde sery, ale i wypijane "solo" w słońcu, na tarasie daje orzeźwienie i odpoczynek zarazem.

Z białych winogron powstają najbardziej znane wina musujące... niezależnie od kraju i nazwy....czy to szampan, czy cremant, secco, prosecco czy sekt...nadają się idealnie na spokojną degustację, elegancką kolację przy świecach i na szaloną imprezę z bąbelkami.

Zdecydowanie krajami win białych są kraje "dalekiej" winiarskiej północy i "dalekiego" winiarskiego południa. Winiarska północ to przede wszystkim Niemcy, Francja, Austria, Czechy...i Polska.

Czy białe wino jest białe...? Wino białe ma kolor słońca, trawy, pachnącego siana a czasem cytryny, czy nawet limonki...tak więc wino białe jest cytrynowe, przez słomkowy do niemal przeźroczystego.

Większość win białych powstaje z białych odmian winogron w tym tak dobrze w Polsce znanych i lubianych Rieslingów, Chardonnay, Pinot Gris czy Sauvinon Blanc, ale również są i takie które dzięki umiejętnościom winiarzy powstają z winogron czerwonych....to tak zwane "blanc-de-noir". Z białych winogron powstają również wina...pomarańczowe i nie chodzi o dodatek owocu, pomarańczy do wina a o sposób winifikacji...

Termin zbioru, proces winifikacji (szczególnie czas kontaktu ze skórkami winogron) ma szczególny wpływ na wino białe. Jednymi z najbardziej poszukiwanych przez smakoszy win białych są te powstające z winogron z późnego zbioru, kiedy to jagody winogron są nieco podsuszone przez jesienne słońce, mają w sobie dużo naturalnego cukru, mniej kwasowości i dużo esencji aromatów i smaków. To właśnie z nich powstają wina typu spätlese (niem.) czyli pozdní sběr (cz.), i dalej auslese (niem.) wybierane specjalnie winogrona lub Beerenauslese (niem.) kiedy to porażone szlachetną pleśnią Botrytis cinerea , podsuszone jagody są pojedynczo! zbierane w krzewów. Kolejny jest już eiswein...czyli wino lodowe. Zmrożone przez jesienne przymrozki, soczyste, cieliste i pełne słodyczy gromadzonej przez całe lato i jesień...

W wielości szczepów i odmian białych winogron można się pogubić... przecież od 2500 lat winiarze szukają tych najbardziej orzeźwiających, cytrusowych i radosnych jak na przykład Pinot Gris inaczej zwane Pinot Grigio czy Grauerburgunder (ten możecie już znaleźć w naszym sklepie), cieliste, orzechowo-cytrusowo-ananasowe Chardonnay czy też lekkie i rześkie Pino Blanc czyli niemiecki Weissburgunder.

Białe wino to w Europie zdecydowanie domena krajów "winiarskiej północy" czyli Niemiec, Austrii, Francji, Czech, Słowenii i... coraz bardziej Polski.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Przesyłka kurierska) już od 150,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl