Wakacje w winem w tle – Archipelag maltański
Wyjeżdżając na wakacje zawsze rozglądamy się za winnicami, zbieramy informacje na temat upraw winorośli w danym regionie i testujemy lokalne wina. W tym roku przyszedł czas na Maltę i Gozo.
Uprawę winorośli w tym regionie rozpoczęli Fenicjanie w VII w. p.n.e. Skomplikowana historia wysp spowodowała, że zarówno winnice w tym regionie jak i sposób uprawy zmieniały się na przestrzeni wieków. Rzymianie i Joannici rozwijali uprawy winorośli, Arabowie zaniedbywali tę dziedzinę, a Brytyjczycy w XIX wieku wykarczowali winnice, aby uprawiać bawełnę. Na początku XX wieku maltańczycy wrócili do tradycji uprawy winorośli na swoich wyspach. Renesans win maltańskich nastąpił w latach 80 XX wieku pod wpływem boomu turystycznego.
Na Malcie i Gozo są niezłe warunki klimatyczne do uprawy wina: deszcze padają tu od października do kwietnia, a gorący śródziemnomorski klimat oferuje wystarczającą ilość słońca. Problemem są upalne noce, ale tę niedogodność łagodzi nieco chłodny wpływ północnego mistrala studzący znacznie tutejszą ciepłotę. Kamieniste, wapienne gleby tworzą warunki, w których powstaje sporo ciekawych lokalnych win.
Na archipelagu maltańskim jest tylko kilkunastu winiarzy, powierzchnia winnic wynosi około 500 ha i są dwie apelacje: DOK Gozo i DOK Malta, do tego jedno wino regionalne: maltese islands. Najczęściej uprawiane szczepy to mammolo, gellewza, girgentina i gennaruza, ale są również lokalne uprawy merlot, syrah i chardonnay. Najprężniej działające winnice na Malcie to Marsovin, Emmanuel Delicata, Camiller Wines i Maridiana, które oferują możliwość zwiedzania winnic i degustacji.
Testowaliśmy kupaż Syrah Carignan Mourvedre 2019 od Emmanuel Delicata - łagodne wino raczej stołowe niż jakościowe, z wyczuwalnymi nutami wiśni i czarnej porzeczki.