Vinna kuchnia - spaghetti z dynią i czerwonym pesto
Brak pomysłu na cokolwiek innego z dyni niż zupa? Póki sezon trwa, mamy dla was coś zupełnie innego! Co powiecie na makaron z sosem dyniowym z dodatkiem czerwonego pesto (i oczywiście czerwonym winem)? Kilka składników, 30 minut i delikatne, jedwabiste danie znajdzie się na naszym talerzu.
Lista składników:
- czerwone wino - u nas akurat Villa Hochdorffer Regent 2015 Lieblich "Walsheimer Silberberg" - zwykle do gotowania używamy win wytrawnych, ale dynię wzbogaci lekko słodki smak Regenta :-)
- makaron spaghetti
- jedna dynia Hokkaido
- czerwone pesto (u nas Pesto Calabrese - z czerwonej papryki i sera ricotta)
- bulion warzywny
- parmezan
- suszone pomidory w oleju
- sól, pieprz, cebula granulowana, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Dynię kroimy w dużą "kostkę" razem ze skórką, jeśli mamy dynię Hokkaido - nie trzeba jej obierać. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę nasze pokrojone kawałki i "upijamy" dynię naszym winem (pół szklanki lub szklanka).
Czekamy chwilę aż alkohol odparuje i zalewamy wszystko bulionem warzywnym. Dusimy do miękkości 20-25 minut aż dynia zacznie się widocznie rozpadać - to znak, że skórka jest już miękka.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cebulą granulowaną, dodajemy suszone pomidory i słoiczek czerwonego pesto.
Gotujemy chwilę, żeby smaki się ze sobą wymieszały i blendujemy na gładki sos.
Ugotowany makaron polewamy naszym sosem i podajemy z tartym parmezanem.
Było pysznie? Koniecznie dajcie nam znać!
inne CZERWONE WINA znajdziecie tutaj: https://vinni.pl/wina-czerwone