Blog kategorie
Blog chmura tagów
Vinna kuchnia - risotto z kurkami i zielonym groszkiem 0
Vinni kulinarnych inspiracji - cz.1

Vinna kuchnia - risotto z kurkami i zielonym groszkiem

Chcielibyście czasami zjeść coś pysznego, ale przyszła jesień i za oknem jest szaro, ponuro, a do restauracji daleko? Do tego zostało wam trochę białego, wytrawnego wina na dnie butelki? Proponujemy pyszne danie "jednogarnkowe", którego zrobienie zajmie wam mniej niż godzinę!

 

Lista składników:

  • wytrawne białe wino, które wzbogaci smak dania - polecamy: Bodega Zurbal Rioja blanco 2019 DOC
  • ryż do risotto arborio
  • kurki (poza sezonem mogą być inne grzyby np. suszone)
  • mrożony zielony groszek
  • bulion (warzywny lub mięsny, według upodobań)
  • parmezan
  • zielona pietruszka lub mięta
  • masło
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • koniecznie wino do popijania w trakcie pracy nad daniem ;-) polecamy: Villa Hochdörffer SECCO "You make me HAPPY"

 Vinna kuchnia - risotto z kurkami i zielonym groszkiem - vinni.pl

 

Przygotowanie:

Nalewamy sobie kieliszek "You Make Me Happy" i zaczynamy :-) Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy umyte wcześniej kurki (nie chcemy ziemi między zębami) i dusimy 5-7 minut aż puszczą wodę i lekko zmiękną. 

Vinna kuchnia - risotto z kurkami i zielonym groszkiem - vinni.pl

Wsypujemy ryż i czekamy aż wchłonie masło z sosem z kurek. Dolewamy pół szklanki białego, wytrawnego wina, które doda naszemu daniu smaku - my użyliśmy Bodega Zurbal Rioja blanco 2019 DOC - jest świeże, z delikatnie wyczuwalną nutą ziół. Mieszkamy i czekamy aż alkohol wyparuje, po czym zmniejszamy moc/ogień naszej kuchenki - nie chcemy, aby ryż się przypalił.

Vinna kuchnia - risotto z kurkami i zielonym groszkiem - vinni.pl

Następnie zaczynamy stopniowo dolewać bulion. Powoli, żeby smaki się przeniknęły - tylko tyle, ile "wypije" ryż. W tym momencie mamy dużo czasu na degustację "You Make Me Happy" ;-) Pilnujemy ryżu i dolewamy bulion póki ryż nie zrobi się kleisty i nie zmięknie (zwykle zajmuje to jakieś 20-30 minut).

Vinna kuchnia - risotto z kurkami i zielonym groszkiem - vinni.pl

Przyprawiamy nasze risotto gałką muszkatołową (w proszku lub świeżo startą). Pamiętajcie jednak, żeby nie dodawać jej zbyt dużo, bo wtedy potrawa zrobi się gorzka. Można doprawić również świeżo mielonym czarnym pieprzem. Sól nie będzie potrzebna - bulion jest już esencjonalny i słony.

Vinna kuchnia - risotto z kurkami i zielonym groszkiem - vinni.pl

Vinna kuchnia - risotto z kurkami i zielonym groszkiem - vinni.pl

Dorzucamy zielony, mrożony groszek, mieszamy i czekamy 5-7 minut aż będzie gotowy - co jakiś czas mieszamy, żeby ryż się nie przypalił. Jeśli cały bulion w międzyczasie nam wyparował, możemy jeszcze trochę dolać lub dodać więcej masła.

Vinna kuchnia - risotto z kurkami i zielonym groszkiem - vinni.pl

Ostatni etap doprawiania to posiekana zielona pietruszka (lub mięta, jeśli chcecie uzyskać świeższy, nietypowy smak) oraz parmezan - sypiemy wedle uznania, ile dusza zapragnie, pamiętając, że ser również będzie słony i da nam wyraźny smak. Czekamy chwilę aż składniki się połączą i gotowe.

Vinna kuchnia - risotto z kurkami i zielonym groszkiem - vinni.pl

Vinna kuchnia - risotto z kurkami i zielonym groszkiem - vinni.pl

Vinna kuchnia - risotto z kurkami i zielonym groszkiem - vinni.pl

Vinna kuchnia - risotto z kurkami i zielonym groszkiem - vinni.pl

Było pysznie? Koniecznie dajcie nam znać!

inne BIAŁE WINA znajdziecie tutaj: https://vinni.pl/wina-biale

 

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Zlecam wysyłkę zamówienia) już od 149,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl