Vinna kuchnia – duszone warzywa z ziołami
Jesień oferuje nam bogactwo świeżych warzyw i ziół, które dojrzewały w słońcu i cieple. Dzisiejsza nasza propozycja, to niezwykle szybkie i aromatyczne danie wegetariańskie, które doskonale komponuje się z czerwonym hiszpańskim winem z regionu Rioja.
Lista składników:
- wytrawne hiszpańskie czerwone wino Bodega Zurbal Rioja 2017 DOC Crianza, które będzie cieszyć podniebienie przy przygotowaniu i spożywaniu posiłku
- 2-3 młode cukinie,
- Pomidory koktajlowe,
- Czosnek,
- Oliwa z oliwek,
- Zioła (tymianek, bazylia),
- Czerwona ostra papryczka,
- Przyprawa z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem.
Przygotowanie:
Nalewamy do lampki lekko schodzoną Rioję i dajemy jej czas, aby pooddychała. Cieszymy oko piękną, głęboką niemal rubinową czerwienią.
Umyte warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i lekko podsmażamy. Następnie wrzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmażamy aż puszczą sok, a następnie wrzucamy pokrojoną cukinię.
Dodajemy przyprawy i zioła i podduszamy krótką chwilę pod przykryciem.
Doprawiamy danie – dodajemy sól i pieprz oraz drobno pokrojoną ostrą papryczkę.
Warzywa można podawać solo, z pieczywem, spaghetti lub jako dodatek do dania głównego.
Teraz wracamy do naszego Tempranillo. W smaku zaokrąglone, cieliste i soczyste taniny dają strukturę i odczucie pełności, ale nie narzucają się. Możemy wyczuć aromaty cynamonu i wanilii z odrobiną orzechów.
Zurbal'a oraz inne wina czerwone znajdziecie tutaj: