Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Tempranillo to zdrobnienie w języku hiszpańskim oznaczające „wczesny”. Jest to odniesienie do małych i wcześnie dojrzewających gron winorośli. Uprawa tego gatunku na Półwyspie Iberyjskim sięga czasów osadnictwa fenickiego i kontynuowana jest aż do tej pory. Aktualnie Tempranillo to najpopularniejsza i najpowszechniejsza odmiana w Hiszpanii, zwana także szlachetnym winogronem.
56,00 zł
75,00 zł
Aromatyczne wina Tempranillo ze słonecznej Hiszpanii
Z Tempranillo wytwarza się wino czerwone o głębokiej, ciemnej barwie. Trunki te znane są jako długowieczne, mające aromatyczny owocowy charakter. Odmiana została doceniona za miękkość smaku oraz słodkie taniny, sama w sobie jest jednak stosunkowo neutralna, dlatego często miesza się ją z Grenache lub Carignan. Wina Tempranillo idealnie nadają się do starzenia w drewnie, a zwłaszcza w dębowych beczkach, w których łatwo nabierają charakterystycznego aromatu. Dodatkowo w przeciwieństwie do wariantów wytwarzanych z innych znanych gatunków winorośli, trunki stworzone z tej odmiany doskonale smakują nawet młode.
Wino czerwone Tempranillo - najpopularniejsza odmiana
Aby wino czerwone Tempranillo nabrało charakterystycznej dla niego elegancji i kwasowości, szczep potrzebuje chłodnego klimatu. Z drugiej strony ważna jest także słodycz i głębia koloru, którą grona nabierają w ciepłych warunkach. Takie niecodzienne warunki zapewniane są w hiszpańskim klimacie kontynentalnym, ale na dużych wysokościach. Najwięcej upraw tego szczepu znajduje się w północno-środkowym regionie Rioja i Ribera del Duero, która leży nieco dalej na południe. Tempranillo nie jest jednak uprawiane tylko w Hiszpanii, winnice można znaleźć również w Portugalii, a także i Meksyku, Nowej Zelandii, RPA, USA, Australii, Turcji, Kanadzie oraz krajach Ameryki Południowej.