Tempranillo to zdrobnienie w języku hiszpańskim oznaczające „wczesny”. Jest to odniesienie do małych i wcześnie dojrzewających gron winorośli. Uprawa tego gatunku na Półwyspie Iberyjskim sięga czasów osadnictwa fenickiego i kontynuowana jest aż do tej pory. Aktualnie Tempranillo to najpopularniejsza i najpowszechniejsza odmiana w Hiszpanii, zwana także szlachetnym winogronem.

Aromatyczne wina Tempranillo ze słonecznej Hiszpanii

Z Tempranillo wytwarza się wino czerwone o głębokiej, ciemnej barwie. Trunki te znane są jako długowieczne, mające aromatyczny owocowy charakter. Odmiana została doceniona za miękkość smaku oraz słodkie taniny, sama w sobie jest jednak stosunkowo neutralna, dlatego często miesza się ją z Grenache lub Carignan. Wina Tempranillo idealnie nadają się do starzenia w drewnie, a zwłaszcza w dębowych beczkach, w których łatwo nabierają charakterystycznego aromatu. Dodatkowo w przeciwieństwie do wariantów wytwarzanych z innych znanych gatunków winorośli, trunki stworzone z tej odmiany doskonale smakują nawet młode.

Wino czerwone Tempranillo - najpopularniejsza odmiana

Aby wino czerwone Tempranillo nabrało charakterystycznej dla niego elegancji i kwasowości, szczep potrzebuje chłodnego klimatu. Z drugiej strony ważna jest także słodycz i głębia koloru, którą grona nabierają w ciepłych warunkach. Takie niecodzienne warunki zapewniane są w hiszpańskim klimacie kontynentalnym, ale na dużych wysokościach. Najwięcej upraw tego szczepu znajduje się w północno-środkowym regionie Rioja i Ribera del Duero, która leży nieco dalej na południe. Tempranillo nie jest jednak uprawiane tylko w Hiszpanii, winnice można znaleźć również w Portugalii, a także i Meksyku, Nowej Zelandii, RPA, USA, Australii, Turcji, Kanadzie oraz krajach Ameryki Południowej.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Zlecam wysyłkę zamówienia) już od 149,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl