Bacchus to biały szczep winorośli, który został wyhodowany w Niemczech w 1933 roku. Jest to hybryda trzech szczepów winorośli: Silvaner, Riesling i Müller-Thurgau.
Wina z Bacchusa charakteryzują się typowym dla niemieckich win białych owocowym i kwiatowym aromatem, często z nutami cytrusów, jabłek i brzoskwiń. Bacchus ma również wyższą kwasowość niż wiele innych białych szczepów, co sprawia, że wino z Bacchusa jest zwykle orzeźwiające i dobrze pasuje do dań kuchni azjatyckiej, sałatek, ryb i owoców morza.
Bacchus jest uprawiany głównie w Niemczech, ale można go znaleźć także w Wielkiej Brytanii, gdzie jest jednym z popularniejszych białych szczepów. Wina z Bacchusa z Wielkiej Brytanii często mają nuty miodowe i są mniej kwaśne niż ich niemieckie odpowiedniki - choć w naszej ofercie znajdziecie akurat słodkie wina z tego szczepu :-)
112,00 zł