Ojo de Agua czyli „oko wody” to gospodarstwo zajmujące się uprawą winorośli i hodowlą bydła leżące między Mar del Plata i Balcarce w zachodniej Argentynie. Nazwa Ojo de Agua pochodzi od tysięcy litrów naturalnej górskiej wody źródlanej, która codziennie przepływa przez gospodarstwo.
Historia Ojo de Agua zaczęła się w 1868 roku, gdy Pedro Luro kupił 2000 ha niezwykle urodzajnej ziemi u podnóża Sierra de la Vigilancia. W 1996 roku Ojo de Agua kupił Dieter Meier, który rozwinął gospodarstwo w zgodzie z poszanowaniem historii i dziedzictwa tego miejsca. Dieter Meier, zafascynowany Argentyną i jej bogatymi zasobami, podróżuje po całym kraju (który ze względu na bogate gleby, klimat i bogactwa naturalne nazywany jest El Dorado, czyli Złota Ziemia) w poszukiwaniu najbogatszej gleby do produkcji ekologicznego wina i produktów naturalnych. Dieter uważa, że aby tworzyć dobre wina trzeba szanować ziemię i jej słuchać. Ten szacunek do terroir i natury, a także troska włożona w produkcję wina zawarte są w każdej butelce niezwykłego wina wyprodukowanego w Ojo de Agua.
78,00 zł
69,00 zł