WINNICA EICHLER
W północno-wschodniej Austrii w gminie Herrnbaumgarten położona jest winnica rodziny Eichler. Jeszcze przed 1900 rokiem pradziadek obecnego właściciela, Eduard Eichler, propagował tu uprawę winorośli. Teraz tę tradycję kultywuje Johannes Eichler, który na 15 hektarach winnic położonych wokół Herrnbaumgarten i Ginzersdorf, na glebach lessowych, wapiennych i gliniastych uprawia szczepy białych winorośli: Grüner Veltliner, Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Sauvignon Blanc i Welschriesling, ale także czerwonych odmian takich jak Zweigelt, Blauburger i Merlot.
Rodzina Eichler przykłada do produkcji wina niezwykłą uwagę i troskę już na etapie pracy w winnicy, ale także podczas pilnowania optymalnego czasu zbiorów, starannego przygotowania procesu winifikacji i prac w piwnicy – wszystko po to, aby osiągać wysoką jakość typowych dla tego regionu win. Wina rodzin Eichler, to przede wszystkim świeże, owocowe i wytrawne nuty charakteryzujące się przyjemną gęstością i harmonią.
fot. https://www.eichlerwein.at/