
Międzynarodowy Dzień Tempranillo - 9 listopada
Tempranillo jest jedną z najbardziej popularnych odmian winorośli w Hiszpanii i odgrywa kluczową rolę w produkcji wielu cenionych hiszpańskich win - takich jak Rioja, Ribera del Duero oraz Toro. Jest znana pod różnymi nazwami w zależności od regionu oraz kraju, w którym jest uprawiana - Tinto Fino, Tinta de Toro, Tinta Roriz, Aragonês, Cencibel, Ull de Llebre.
Tempranillo jest rodzimą odmianą winorośli w Hiszpanii. Jej korzenie można odnaleźć głównie w regionie Rioja oraz Ribera del Duero, ale jest też szeroko uprawiana w innych częściach Hiszpanii - takich jak Kastylia-La Mancha, Kastylia i León oraz Katalonia.
Jak smakuje Tempranillo?
Winogrona Tempranillo są małe i grube, o ciemnym odcieniu skórki, co nadaje winom głęboki kolor i wyrazisty smak. Odmiana ta zazwyczaj dojrzewa wcześnie - stąd jej nazwa "Tempranillo" - która w języku hiszpańskim oznacza "wczesny." Wina wytwarzane z Tempranillo są znane ze swojego wyraźnego smaku i aromatów, a są to przede wszystkim czerwone owoce takie jak czereśnie, wiśnie, truskawki lub czarne owoce jak jagody i jeżyny - a jeśli były leżakowane w dębowych beczkach także nuty dębu, skóry, przypraw i wanilii oraz gorzkiej czekolady. Tempranillo jest odmianą, która doskonale nadaje się do starzenia. Wina z tej odmiany mają tendencję do rozwijania się i poprawiania smaku w butelce przez długie lata. Niektóre wina Tempranillo, zwłaszcza te z najlepszych roczników, mogą być przechowywane przez dziesięciolecia. Mogą mieć różne style, w zależności od regionu i technik produkcji. Wina z Rioja często charakteryzują się delikatnością, subtelnymi taninami i dojrzewaniem w dębowych beczkach. Natomiast wina z Ribera del Duero są zazwyczaj pełniejsze, bogatsze i bardziej strukturalne. Jeśli lubisz wina czerwone, warto spróbować wina z Tempranillo, aby poznać różnice między regionami i stylami ich produkcji.
Koniecznie sprawdźcie nasze wina ze szczepu Tempranillo: