Międzynarodowy Dzień Cabernet
Co to jest Cabernet Sauvignon i skąd pochodzi?
Cabernet Sauvignon to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych odmian winorośli, a także rodzaj wina czerwonego produkowanego z tych winogron.
Daje wyjątkowe wina czerwone o intensywnym smaku, aksamitnej strukturze i zdolności do wieloletniego starzenia w butelce. 30 sierpnia świętujemy Międzynarodowy Dzień Cabernet!
Cabernet Sauvignon jest szczepem winorośli o francuskich korzeniach, który jest wynikiem krzyżówki dwóch innych odmian: Cabernet Franc i Sauvignon Blanc. Światową popularność zyskał zapewne dzięki swojej wyjątkowej trwałości oraz odporności na warunki atmosferyczne i choroby – dlatego właśnie jest uprawiany w wielu regionach winiarskich na całym świecie – m.in. we Francji, Stanach Zjednoczonych, Chile oraz Australii. Szczep ten wymaga dość ciepłego klimatu, aby osiągnąć pełną dojrzałość i uzyskać bogaty smak i głębię. Dodatkowo jego potencjał starzenia sprawia, że może być wykorzystywany do wytwarzania bogatych i złożonych win, które będą latami dojrzewały w winiarskich piwnicach!
Jak smakuje Cabernet Sauvignon?
Wino Cabernet Sauvignon charakteryzuje się intensywnymi aromatami czerwonych owoców, takich jak czereśnie i jeżyny, jagody oraz nutami cedru, papryki, pieprzu i cynamonu, a np. w regionach australijskich - eukaliptusa. Zapytacie - jak to aromat papryki w winie? Odpowiedzialne są za niego pirazyny (organiczne związki chemiczne), które są naturalnie obecne we wszystkich gronach, ale mocniej wyczuwalne są w tych, które rosną w chłodniejszym środowisku – dają one trawiasty aromat, który wielu kojarzy się właśnie ze smakiem papryki.
Cabernet Sauvignon to wino o pełnym ciele, wyczuwalnej kwasowości, z wyraźnymi taninami, co nadaje mu strukturę i długi finisz. Z wiekiem wino to może nabierać subtelnych nut ziemistych, jak również tytoniu oraz skóry. Szczep ten jest uprawiany w różnych regionach winiarskich, a smak i charakter wina mogą różnić się w zależności od terroir, klimatu i praktyk winiarzy na danym obszarze. Piliście kiedyś francuskie wina Bordeaux? W regionie Bordeaux we Francji Cabernet Sauvignon jest jednym z podstawowych składników win typu "Bordeaux Blend"!
Wina Cabernet z naszej oferty znajdziecie tutaj >>
Do jakich dań podawać Cabernet Sauvignon?
Degustowanie wina to jedno, a jak Cabernet Sauvignon radzi sobie z food pairingiem? Jest często wybierany jako partner do dań o silnych smakach, takich jak steki, gulasze, grillowane mięsa, dziczyzna oraz sery o intensywnym aromacie. Jego struktura i taniny dobrze równoważą bogactwo smaków w tego typu potrawach.
Wina Cabernet z naszej oferty znajdziecie tutaj >>