Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Blog wpisy
Blog chmura tagów
Czy wiesz...? cz.38 0
Czy wiesz...? cz.38

Czy wiesz co to jest Brunello di Montalcino?

Brunello to słynne czerwone wino z południa Toskanii należące do prestiżowego grona win noszących tytuł Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), wytwarzane Montalcino w prowincji Siena. Obok drugiego słynnego włoskiego wina – Barolo - jest winem czerwonym znanym z długowieczności, które dojrzałość osiąga po 5–10 latach i nadaje się do przechowywania przez nawet przez kilkadziesiąt lat.

Historia wina Brunello sięga połowy XIX wieku, kiedy zauważono, że część winorośli w winnicach obsadzonych szczepem sangiovese ma grubszą skórkę i bardziej skoncentrowany aromat. W 1888 roku powstało pierwsze wino wyłącznie z tych winogron pod nazwą Brunello – co oznacza „brązowiutki”. Kariera Brunello rozpoczęła się w latach 50 XX wieku, kiedy to wino stało się cenione i sławne nie tylko na terenie Włoch, ale również całego świata.

Zgodnie z przepisami wino oznaczone jako Brunello trafia do sprzedaży w piątym roku po zbiorach. Dwa lata z tego okresu wino musi spędzić w beczce, a Riserva dojrzewa rok dłużej. Dla dobrych roczników optymalny czas starzenia to 10-15 lat. Najlepsze wina od wybitnych producentów cieszą podniebienie nawet po 30-40 latach.

Brunello to wino o średniej budowie, wyrazistych taninach i wysokiej kwasowości. Często ma charakterystyczny aromat czereśni, jeżyn i leśnych owoców.

Nasze Brunello di Montalcino Reseva Famiglia Fagnani ma intensywny, lśniący, rubinowy kolor. Niezwykły smak tego wina to bogate smaki czerwonych owoców takich jak wiśnia, malina i czereśnia oraz pikantne nuty pieprzu, a w nosie kwiatowe nuty fiołka. Z czasem ujawniają się aromaty goździków i kardamonu, które upiększają bukiet i nadają winu wielką elegancję. W ustach harmonijne i zrównoważone, z jedwabistymi taninami o wyraźnej kwasowości.

Wyrazisty charakter, mocne garbniki i kwasowość predestynują Brunello do łączenia z solidną toskańską kuchnią. W klasycznych parach występuje z duszoną dziczyzną, pieczoną wołowiną, a także z daniami z dodatkiem grzybów, trufli i oczywiście serów, np. pecorino.

 

Brunello di Montalcino z naszej oferty:

https://vinni.pl/pl/searchquery/brunello/1/phot/5?url=brunello

 

Brunello di Montalcino - vinni.pl

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Przesyłka kurierska) już od 149,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl