Czy wiesz co to jest Sangiovese?
Sangiovese to najczęściej uprawiana odmiana winorośli wywodząca się ze środkowych Włoch. Odmiana ta używana jest do produkcji tak sławnych win jak Chianti czy Brunello di Montalcino, ale również Vino Nobile di Montepulciano, Rosso di Montalcino czy Sangiovese di Romagna.
Region uprawy Sangiovese, to Chianti (środkowa Toskania), Lacjum, Umbria i Emilia-Romana. W całych Włoszech uprawia się ponad 70 tyś. hektarów tej odmiany.
Sangiovese to wina o rubinowoczerwonym kolorze, miękkim i owocowym smaku o średniej kwasowości i zawartości tanin. Zwykle są niezbyt ciężkie, soczyste i owocowe.
Młode wina zawierające Sangiovese mają aromaty czerwonych owoców (truskawek, czereśni i malin) z odrobiną nut pikantnych, starsze wina zyskują więcej miękkości i dojrzalsze nuty owocowe (jagody, śliwki) i uzyskują głębokie zapachy dębowego drewna oraz nuty balsamiczne.
Najsłynniejsze wina szczepu Sangiovese pochodzą z Toskanii. Na czele stoi wino Brunello di Montalcino - cenione na całym świecie (obowiązkowo 100% Sangiovese) wino z nutami owocowymi, kwiatowymi i korzennymi, które nadają mu świeżości i złożoności. Na podniebieniu Brunello jest kremowe, wytrawne z miękkimi taninami o bardzo długim i trwałym finiszu. Brunello leżakuje w beczkach minimum dwa lata i ma niezwykłą głębię smaku, a jego potencjał starzenia wynosi ponad 100 lat.
Tutaj znajdziecie wszystkie nasze wina ze szczepu SANGIOVESE:
https://vinni.pl/wino/1/default/1/f_at_20_193/1