Czy wiesz co to jest Chianti?
Chianti ma dwa znaczenia: to region winiarski położony w Toskanii oraz nazwa powstających tu win.
Region Chianti rozciąga się na terenie sześciu prowincji: Florencji, Sieny, Arezzo, Pizy i Pistoii między wybrzeżem morza Śródziemnego i górami - Apeninami. Apelacja też nazywa się Chianti i obejmuje swoim zasięgiem znaczną część Toskanii i jest bardzo zróżnicowana. Możemy tu znaleźć wina wyjątkowe oraz proste, niezwykłe i zupełnie pospolite. Na szczególną uwagę zasługuje apelacja DOCG Chianti Classico, położona w sercu regionu, obejmuje swoim zasięgiem historyczne granice starego Chianti. Tylko w Chianti Classico winiarze mają prawo do umieszczania na butelce symbolu „Gallo nero” – czyli charakterystycznego czarnego koguta. Gwarantuje to wysoką jakość wina i produkcję zgodną z wielowiekową tradycją.
Wina Chianti powstają ze szczepu Sangiovese, ale tradycją już jest dodawanie innych szczepów, aby nieco złagodzić jego wysoką kwasowość. Zgodnie z ustalonymi zasadami do win Chianti można dodać do 20% innych szczepów i to zarówno tych tradycyjnych toskańskich (acnaiolo czy malvasia nera), jak i tych znanych na całym świecie (cabernet sauvignon i merlot). Wiele winnic tworzy wina w 100% z sangiovese.
Jak każdy region z wielowiekową tradycją, tak i Chianti ma swoje receptury - na przykład używanie w procesie dojrzewania wina starych beczek - wina wtedy są jasne o wysokiej kwasowości i z wyraźnym garbnikiem. Szkoła nowoczesna preferuje nowe beczki, ze świeżego drewna – takie wina są bardziej skoncentrowane i owocowe.
Wina powstałe ze szczepu Sangiovese są świetnym dopełnieniem posiłków – pasują do dań kuchni włoskiej, do dań wytrawnych, mięsnych i do aromatycznych serów.
Ale Chianti to nie tylko Chianti Classico i czarny kogut. To również Vino Nobile di Montepulciano czy Brunello di Montalcino o których wkrótce przeczytacie na naszym blogu.
Wina Chianti dostępne w naszej ofercie:
https://vinni.pl/pl/searchquery/chianti/1/phot/5?url=chianti