Ile kalorii ma wino?
W dobie dbania o zdrowie, prawidłowe odżywianie, aktywność fizyczną oraz dietę wielu ludzi zadaje sobie pytania dotyczące wpływu spożycia wina zdrowie oraz ilość spożywanych z winem kalorii. Zatem ile kalorii ma wino? Czy wino tuczy? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jaki ma wpływ na dietę?
Lampka wina ma zdecydowanie mniej kilokalorii w porównaniu z innymi popularnymi alkoholami. Pijąc dwa lub trzy razy w tygodniu kieliszek wina do kolacji, na pewno nie przytyjemy, a jak pokazują badania możemy pozytywnie wpłynąć na nasz organizm, zarówno pod kątem psychicznym (rozluźnimy się po ciężkim dniu pracy) jak i fizycznym (dostarczymy swojemu organizmowi cennych minerałów oraz antyoksydantów).
Ile kalorii ma wino?
Zawartość kalorii w winie zależy od koloru wina, zawartości alkoholu oraz ilości cukru resztkowego w winie (smak wina). Wina białe są mniej kaloryczne od czerwonych odpowiedników, wina wytrawne są mniej kaloryczne niż słodkie. Średnio w lampce wina (200 ml) znajduje się od 100 do 300 kalorii.
Wina białe wytrawne |
Wina białe słodkie |
Wina czerwone słodkie |
Wina czerwone wytrawne |
100-170 kcal |
170-220 kcal |
180-270 kcal |
130-190 kcal |
Wino, a odchudzanie
Kalorie zawarte w winie w dużej mierze pochodzą z alkoholu oraz cukrów, co ułatwia ich przyswajanie przez organizm. Rozsądne ilości wina u osób zdrowych i prowadzących aktywny tryb życia nie wpływają negatywnie na zbędne kilogramy i nie powodują otyłości.
Właściwości zdrowotne wina
Należy pamiętać o tym, iż czerwone wino ma znaczne ilości przeciwutleniaczy, zwanych również antyoksydantami, które ograniczają ryzyko wystąpienia cukrzycy, nowotworów czy chorób serca oraz spowalniają procesy starzenia.
Czy można pić wino na diecie?
Wszystko sprowadza się do odpowiedniego balansu i rozsądnego stosowania. Podczas stosowania diety należy pamiętać o uwzględnieniu obecnych w kieliszku kalorii i dostosować ilość wypijanego wina tak, aby zachować odpowiedni bilans kaloryczny. Liczne badania szacują, iż średnio 150 ml wina spożywanego dziennie to ilość, która pozytywnie oddziałuje na organizm i pozwala na osiąganie korzyści z degustacji wina bez negatywnych skutków.
fot. unsplash