Czy wiesz, kiedy świętujemy dzień białego wina?
4 sierpnia 2021 obchodzimy Międzynarodowy Dzień Białego Wina (National White Wine Day). Jest co świętować, bo co trzecia butelka wypijanego na świecie wina, to wino białe, więc rocznie wypijanych jest ponad 14 mld butelek tego trunku.
Wina białe (przyjmujące kolor od blado żółtego przez mocno nasycony żółty aż do niemalże brązowego) produkowane jest w wyniku fermentacji bezbarwnego miąższu winogron o jasnej lub ciemnej skórce. Różnorodność białego wina wynika z użycia różnych szczepów winorośli, czasu ich zbioru, metod winifikacji i zawartości cukru resztkowego.
Ponad 90% jakościowych win białych powstaje z trzech szczepów winorośli: Rieslinga, Sauvignon Blanc i Chardonnay. Każde z tych win ma swój charakter:
Riesling – przyjmuje jasnożółty kolor, ma lekką strukturę i niskie garbniki. Regiony specjalizujące się w produkcji Rieslinga to Niemcy, Francja i USA.
Sauvignon Blanc – ma żółtą barwę, średnią strukturę i umiarkowane garbniki. Regiony specjalizujące się w produkcji tego szczepu to Francja, Nowa Zelandia i USA.
Chardonnay – ma nasycony żółty kolor, pełną strukturę i wysokie garbniki, ma również długi potencjał starzenia. Regiony specjalizujące się w produkcji Chardonnay to Francja i USA.
Doskonałe wina z powyższych szczepów powstają oczywiście również w innych krajach.
Pozostałe odmiany win białych to na przykład: Albarino, Chenin blanc, Furmint, Gewurztraminer, Gruner veltliner, Macabeo, Pinot blanc, Pinot gris, Semillon, Torrontes, Trebbiano, Verdejo.